Kraków- nie tylko zabytki, jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
dobra restauracja w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – turyści najczęściej wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o wiele lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.