mozzarella

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

mozzarella na słodko   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.