Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film