Smaczna włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi degustują mniej znane dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie są również nie tak typowe włoskie potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych miejsc Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować wina. Posiłek w charakterze włoskim z całą pewnością powinien obejmować też trunek. Odrobina alkoholu to przy włoskim posiłku typowa praktyka. La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film